środa, 20 lutego 2013

DELIKATNE CIASTO KUBUSIOWE

(Proporcje na formę o wym. 24x28cm)

BISZKOPT Z 4 JAJEK:
- 4 jajka,
- 4 łyżki wody,
- 18dag cukru,
- 8dag mąki pszennej,
- 8dag mąki ziemniaczanej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

WYKONANIE
Żółtka oddzielam od białek. Do białek dodaję wodę i ubijam mikserem(w taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka. Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych obrotach delikatnie wymieszać. Brutalna praca miksera przyczynia się, że biszkopt opada na dno - przecież nie o taki efekt zabiegamy!:) Wylewam do przygotowanej formy i wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika na 30 - 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem. Po upieczeniu uwalniam biszkopt z formy, zdecydowanym ruchem wyciągając na ściereczkę kuchenną.

SKŁADNIKI  NA MASĘ KUBUSIOWĄ
- 750ml soku marchewkowo - brzoskwiniowego(KUBUŚ, PYSIO),
- puszka brzoskwiń(użyłam ze swojej spiżarni),
- 4 łyżki cukru(jeżeli odczuwamy potrzebę dosłodzenia),
- 2 budynie śmietankowe bez cukru.

SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ
- 1 kubek śmietanki 30%,
- 1 kremowa śmietanka w proszku ŚNIEŻKA(60g),
- posypka owocowa do posypania

WYKONANIE MASY
Odlewam 0,5 szkl soku i rozprowadzam w nim budynie oraz cukier. Pozostałą ilość soku zagotowuję i wlewam budynie mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiam do wystudzenia. A sama w tym czasie przystępuję do budowy ciasta, układam połówki brzoskwiń na biszkopcie. Wylewam na biszkopt masę kubusiową. Wstawiam do lodówki na 30.minut. Ubijam kremówkę ze ŚNIEŻKĄ. Przekładam masę śmietanową na masę kubusiową. Posypuję owocową posypką, wstawiam do lodówki na ok.1 godzinę. Ciasto gotowe:)

MÓJ KOMENTARZ
Jeżeli jesteśmy świadomi, że po zakończeniu tematu z ciastem do konsumpcji nie przystąpią domownicy, to lepiej będzie dodać do kremówki zamiast ŚNIEŻKI - żelatynę lub galaretkę. Delikatne ciasto kubusiowe zdecydowanie dłużej wytrzyma. Ja wybrałam opcję ze ŚNIEŻKĄ, ponieważ to co przygotowuję idzie na bieżąco, wręcz jestem rozliczana z czasu powstawania "czegoś" zatem nie mam powodów do zmartwień, że coś się zmarnuje/zepsuje. Ciasto jest genialne także dla małych dzieci. Mój synek je wprost uwielbia:) Polecam.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz