sobota, 23 lutego 2013

BABKA Z MARCHWI (WILGOTNA)

(Proporcje na formę o wym.25x12cm)

SKŁADNIKI:
- 500g marchwi startej na tarce o małych oczkach,
- 5 jajek,
- 2 łyżki majonezu,
- 0,5szkl cukru(jeżeli chcemy słodsze ciasto-3/4szkl),
- 0,5szkl mąki pszennej,
- 0.5szkl mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

WYKONANIE
Ubijam jajka z cukrem, dodaję startą marchew, wsypuję mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, na końcu dodaję majonez. Wszystkie właściwe składniki łączę ze sobą. Wylewam do przygotowanej formy keksowej i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na ok.60 minut(czas podany orientacyjnie). Posypuję cukrem pudrem.

MÓJ KOMENTARZ
Spełniając prośbę na wilgotną babkę unikam bycia "gołosłowną" czego nie toleruję. Przepis jest adresowany do osób, które lubią ciasta babkowe aczkolwiek nie suche, natomiast jeżeli ma ktoś ochotę na wypróbowanie marchewkowej babki niekoniecznie w wersji wilgotnej  podpowiadam, że wystarczy porządnie odcisnąć sok z marchwi i efekt osiągnięty:)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz