środa, 6 lutego 2013

SEROWE OPONKI Z RODZYNKAMI

(Proporcje na ok 35 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 25 dag mąki pszennej,
- 10 dag białego sera śmietankowego,
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 1 łyżka spirytusu,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 4 łyżki maślanki naturalnej,
- 3 łyżki rodzynek.

WYKONANIE
Do przesianej mąki dodaję cukier, cukier waniliowy, sól, ser, żółtka, jajko, maślankę, spirytus, sodę oraz rodzynki. Zagniatam ciasto. Oprószam mąką stolnicę i rozwałkowuję na niej cienko ciasto. Wycinam szklanką kółka, przy czym w środku wycinam dziurkę nakrętką. Rozgrzewam olej w rondlu i smażę z obu stron na złoty kolor. Odsączam na papierowym ręczniku. Posypuję obficie cukrem pudrem.

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz