poniedziałek, 11 lutego 2013

PALUSZKI I ŚLIMAKI Z MAKIEM

SKŁADNIKI:
- 35 dag mąki pszennej,
- 1 duże jajko,
- 125 ml mleka,
- 2 dag świeżych drożdży,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka maślanki naturalnej,
- mak do posypania,
- białko do posmarowania.

WYKONANIE

Drożdże rozpuszczam w letnim mleku. Do mąki dodaję kolejno wszystkie składniki. Zagniatam ciasto, następnie dzielę na 2 części. Z jednej części toczę wałeczki na paluszki natomiast z drugiej części toczę wałeczki i zwijam w ślimaczka. Zarówno paluszki jak i ślimaki smaruję białkiem, posypuję makiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem do 170°C i piekę na złoty kolor.

MÓJ KOMENTARZ
Paluszki i ślimaki to idealna przekąska na kinderbal dla dzieci.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...