SKŁADNIKI:
- 35 dag mąki pszennej,
- 1 duże jajko,
- 125 ml mleka,
- 2 dag świeżych drożdży,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka maślanki naturalnej,
- mak do posypania,
- białko do posmarowania.
WYKONANIE
Drożdże rozpuszczam w letnim mleku. Do mąki dodaję kolejno wszystkie składniki. Zagniatam ciasto, następnie dzielę na 2 części. Z jednej części toczę wałeczki na paluszki natomiast z drugiej części toczę wałeczki i zwijam w ślimaczka. Zarówno paluszki jak i ślimaki smaruję białkiem, posypuję makiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem do 170
°C i piekę na złoty kolor.
MÓJ KOMENTARZ
Paluszki i ślimaki to idealna przekąska na kinderbal dla dzieci.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz