sobota, 23 lutego 2013

FILIGRANOWE ROGALIKI NA ŚNIADANIE

(Proporcje na 15-20szt.)

SKŁADNIKI:
- 300g mąki luksusowej (typ550),
- 10g świeżych drożdży,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 90ml wody,
- 90ml mleka 3,2%.

WYKONANIE
Drożdże rozprowadzam w letnim mleku. Do mąki wsypuję składniki suche. Następnie wlewam rozpuszczone drożdże, wodę i olej. Wyrabiam ciasto na gładkie. Odstawiam do wyrośnięcia na ok.godzinę. Przekładam na stolnicę przyprószoną mąką i ponownie wyrabiam. Dzielę ciasto na 3 części, każdą z nich rozwałkowuje na kształt koła o średnicy ok.25cm i grubości ok.0,5-1cm. Ciasto nacinam jak pizzę na 5-7 części. Zwijam rogale od szerszej strony. Układam na blasze wyłożonej matą silikonową i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(ok.15minut). Nagrzewam piekarnik do 160°C z termoobiegiem i przed włożeniem rogali solidnie spryskuję piekarnik wodą. Naparowanie  powoduje, że skórka jest chrupiąca i pieczywo nie jest popękane(sposób sprawdzony od lat). Przed pieczeniem smaruję rogaliki białkiem. Po upieczeniu wyciągam na kratkę, żeby odparowały. Gotowe:)

MÓJ KOMENTARZ
Rogaliki są idealne na rodzinne śniadanie. Podczas weekendu możemy cieszyć się obecnością dzieci zwolnionych od zajęć szkolnych, są to te chwile, które budują, wzmacniają więzi podczas gdy brakuje ich w zwykłym, zabieganym dniu. I właśnie podczas weekendu m.in.domowe pieczywo jest u nas obowiązkowe:)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz