wtorek, 26 lutego 2013

SAŁATA Z GRUSZKAMI, FETĄ, PRAŻONYMI ORZECHAMI, DYNIĄ I SŁONECZNIKIEM

(Proporcje dla 4-6 osób)

SKŁADNIKI:
- mała sałata lodowa,
- 2 gruszki(ok.500g),
- 80g sera feta(o najniższej zawartości tłuszczu),
- 5 łyżek orzechów włoskich,
- 3 łyżki pestek dyni,
- 3 łyżki pestek słonecznika,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- świeżo zmielony pieprz(wg.własnego uznania).

WYKONANIE
Sałatę płuczę pod bieżącą wodą, osuszam, porywam na mniejsze kawałki. Na suchej, rozgrzanej patelni prażę orzechy, pestki dyni i słonecznika przez ok.3 minuty. Gruszki myję, obieram, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w  plasterki. Skrapiam sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. Ser feta kroję w kosteczkę. Przygotowuję dressing - sok z cytryny mieszam z oliwą z oliwek. Łączę wszystkie składniki bardzo delikatnie, żeby nie rozkruszyć sera fety, posypuję bazylią, przyprawiam świeżo zmielonym pieprzem i polewam cytryną wymieszaną z oliwą. Gotowe.

MÓJ KOMENTARZ
Sałata podana w wersji "słodko - słonej" może budzić zdziwienie, ale gdy spróbujemy - zakochamy się w niej i będziemy z przyjemnością do przepisu wracać. U nas jest rozchwytywana, zwłaszcza przez grono damskie. Zachęcam do spróbowania przepisu i podzielenia się swoimi spostrzeżeniami po konsumpcji. Polecam:)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz