SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 500g dobrego, białego sera,
- 120g margaryny,
- 80g cukru,
- 3 jajka,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki mieszanki keksowej (melon, skórka pomarańczowa, cytrynowa).
SKADNIKI NA CIASTO:
- 100g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 50g tłuszczu,
- 50g cukru,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
WYKONANIE CIASTA
Rozpoczynam od przygotowania formy, w której zamierzam upiec sernik. Z podanych składników zagniatam ciasto i przekładam do formy. Nakłuwam widelcem.
WYKONANIE MASY SEROWEJ
Roztapiam margarynę (mój sposób - mikrofalówka) i zostawiam do przestygnięcia. W tym czasie ucieram jajka z cukrem, dodaję mąkę ziemniaczaną, przestygniętą margarynę i olejek cytrynowy oraz mieszankę keksową. Dobrze utartą masę w delikatny sposób łączę z białym serem. Wykładam gotową już masę serową na ciasto do formy. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C i piekę przez ok. 45 minut.
MÓJ KOMENTARZ
Po upieczeniu polewam lukrem cytrynowym. Sernik godny polecenia.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz