SKŁADNIKI:
- 20 dag mąki,
- szczypta soli,
- 2 łyżki skórki pomarańczowej,
- 2 łyżki masła,
- 2 duże jajka,
- 1 czubata łyżeczka cukru pudru,
- 2 łyżki śmietany kremówki (30%),
- 1 łyżka spirytusu.
WYKONANIE
Do przesianej mąki dodaję kolejno: sól, cukier puder, skórkę pomarańczową, masło, jajka, śmietanę, spirytus. Składniki dokładnie łączę i zagniatam ciasto. Następnie w celu puszczenia bąbelków, pobijam ciasto tłuczkiem. Odstawiam na ok. 40 minut do lodówki. Posypuję stolnicę mąką i rozwałkowuję cienko. Przystępuję do wykrawania krążek o 3 różnych średnicach. Do tej pracy potrzebna będzie szklanka, mała szklaneczka oraz kieliszek. Każde koło nacinam w 4 miejscach, kładę jedno na drugie, zlepiam pośrodku, solidnie dociskając palcem. W rondelku rozgrzewam tłuszcz i gdy temperatura będzie odpowiednia, smażę aż się zezłocą. Osączam z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaję z konfiturą malinową i posypane cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz