poniedziałek, 4 lutego 2013

LEKKA LEGUMINA

(Proporcje dla 4 osób - wyszły 4 salaterki, każda o poj. 250ml)

SKŁADNIKI:
- 1 czerwona galaretka (wiśniowa, malinowa),
- 60ml soku wiśniowego,
- 60ml soku jagodowego,
- 0,5 szkl. cukru,
- 2 białka.

WYKONANIE
Pracę rozpoczynam od rozpuszczenia galaretki w 3/4 szkl. gorącej wody i mieszam. Zostawiam tylko do lekkiego stężenia. Łączę białka z sokiem i ubijam na sztywno, dodaję cukier - kontynuuję ubijanie do momentu rozpuszczenia się cukru. Na końcu wlewam lekko tężejącą galaretkę - bardzo starannie łączę (można mikserem) i przelewam do salaterek. Wstawiam leguminy do lodówki do całkowitego stężenia.

MÓJ KOMENTARZ
Leguminę monitoruję do momentu gdy całkowicie stężeje, ponieważ sok z galaretką osiada na dno, zatem konieczne jest co jakiś czas zamieszać łyżką, żeby uniknąć wyżej wymienionego efektu. Gotowe leguminy do podania ozdabiam w dowolny sposób, dzisiaj postawiłam na owoce z kompotu (wiśnie) i startą gorzką czekoladę.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...