(Proporcje dla 4 osób - wyszły 4 salaterki, każda o poj. 250ml)
SKŁADNIKI:
- 1 czerwona galaretka (wiśniowa, malinowa),
- 60ml soku wiśniowego,
- 60ml soku jagodowego,
- 0,5 szkl. cukru,
- 2 białka.
WYKONANIE
Pracę rozpoczynam od rozpuszczenia galaretki w 3/4 szkl. gorącej wody i mieszam. Zostawiam tylko do lekkiego stężenia. Łączę białka z sokiem i ubijam na sztywno, dodaję cukier - kontynuuję ubijanie do momentu rozpuszczenia się cukru. Na końcu wlewam lekko tężejącą galaretkę - bardzo starannie łączę (można mikserem) i przelewam do salaterek. Wstawiam leguminy do lodówki do całkowitego stężenia.
MÓJ KOMENTARZ
Leguminę monitoruję do momentu gdy całkowicie stężeje, ponieważ sok z galaretką osiada na dno, zatem konieczne jest co jakiś czas zamieszać łyżką, żeby uniknąć wyżej wymienionego efektu. Gotowe leguminy do podania ozdabiam w dowolny sposób, dzisiaj postawiłam na owoce z kompotu (wiśnie) i startą gorzką czekoladę.
SMACZNEGO!
poniedziałek, 4 lutego 2013
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz