(Proporcje dla 3-4 osób)
SKŁADNIKI:
- 250g mrożonych warzyw(por, papryka, kalafior, marchew, ziemniak, kukurydza),
- 350g brokuł(użyłam świeżych),
- 3szkl. bulionu warzywnego,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz wg uznania,
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%,
- 2 ziarna ziela angielskiego.
WYKONANIE
Brokuły myję, dzielę na różyczki, grubsze części kroję w kostkę. Wszystkie warzywa gotuję do miękkości w bulionie warzywnym(ok.15min.) i z zielem angielskim. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę. Śmietanę rozprowadzam w naczynku w małej ilości zupy w celu zahartowania i przelewam do garnka. Doprawiam do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem. Podaję z bułkami ze szpinakiem i fetą.
MÓJ KOMENTARZ
Zupa banalnie prosta w przygotowaniu i smaczna. Zupę brokułową przyrządzam na parę sposobów, oto pierwszy z nich. Brokuły, tak jak wszystkie zielone warzywa bogate są w witaminy i sole mineralne. Brokuły dobrze znoszą kilkustopniowe mrozy dzięki temu możemy się nimi cieszyć bardzo długo, nawet gdy jest typowo zimowa aura za oknem:)
SMACZNEGO!
piątek, 22 lutego 2013
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz