piątek, 22 lutego 2013

ZUPA BROKUŁOWA

(Proporcje dla 3-4 osób)

SKŁADNIKI:
- 250g mrożonych warzyw(por, papryka, kalafior, marchew, ziemniak, kukurydza),
- 350g brokuł(użyłam świeżych),
- 3szkl. bulionu warzywnego,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz wg uznania,
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%,
- 2 ziarna ziela angielskiego.

WYKONANIE
Brokuły myję, dzielę na różyczki, grubsze części kroję w kostkę. Wszystkie warzywa gotuję do miękkości w bulionie warzywnym(ok.15min.) i z zielem angielskim. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę. Śmietanę rozprowadzam w naczynku w małej ilości zupy w celu zahartowania i przelewam do garnka. Doprawiam do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem. Podaję z bułkami ze szpinakiem i fetą.

MÓJ KOMENTARZ
Zupa banalnie prosta w przygotowaniu i smaczna. Zupę brokułową przyrządzam na parę sposobów, oto pierwszy z nich. Brokuły, tak jak wszystkie zielone warzywa bogate są w witaminy i sole mineralne. Brokuły dobrze znoszą kilkustopniowe mrozy dzięki temu możemy się nimi cieszyć bardzo długo, nawet gdy jest typowo zimowa aura za oknem:)

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz