niedziela, 24 lutego 2013

LASAGNE MIĘSNO-WARZYWNA Z BESZAMELEM

(Proporcje dla 4-6 osób)

SKŁADNIKI
- ok.300g żółtego sera,
- 10 płatów makaronu lasagne
- masło do natłuszczenia naczynia.
Pracę rozpoczynam od nasmarowania cieniutko masłem naczynie żaroodporne, następnie ścieram żółty ser. Odstawiam.

SKŁADNIKI NA FARSZ MIĘSNO - WARZYWNY
- 400g mięsa mielonego(użyłam wieprzowo - wołowe),
- 400g mieszanki warzywnej(kalafior, fasolka szparagowa, marchew, por, brokuł, seler, pietruszka),
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka papryki węgierskiej,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.

WYKONANIE
Na patelni podsmażam mięso mielone, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszankę warzywną i duszę wszystko do utraty surowości składników. Na końcu doprawiam solą, pieprzem, papryką. Farsz odstawiam na swoją kolej.

SOS POMIDOROWO - CZOSNKOWY
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 5 łyżek ketchupu łagodnego(o gęstej konsystencji),
- 5 łyżek wody,
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
- 1 łyżeczka oregano,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka papryki węgierskiej.

WYKONANIE
Czosnek przeciskam przez praskę, cebulę kroję w kostkę, dodaję ketchup, wodę, oliwę i przyprawy - wszystko dokładnie mieszam. Odstawiam na swoją kolej.


SOS BESZAMELOWY
- 100g masła,
- 70g mąki pszennej,
- 3szkl.zimnego mleka 3,2%,
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej,
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 1 łyżeczka oregano.

WYKONANIE
W rondelku rozpuszczam masło i mieszam z mąką na złotą zasmażkę(nie może być grudek). Wlewam stopniowo zimne mleko i mieszam na jednolitą, gładką konsystencję. Wsypuję pieprz ziołowy, oregano i gałkę muszkatałową. Sos ma mieć konsystencję gęstej śmietany.

PRZYSTĘPUJE DO BUDOWY LASAGNE
Na dno natłuszczonego naczynia żaroodpornego wlewam sos beszamelowy, układam płaty makaronu, na to farsz mięsno - warzywny, posypuję startym żółtym serem, rozprowadzam sosem pomidorowo - czosnkowym i ponownie płaty makaronu, polewam beszamelem, nakładam farsz mięsno - warzywny, posypuję serem. polewam sosem pomidorowo- czosnkowym i znowu płaty makaronu, beszamel, farsz,  sos pomidorowo - czosnkowy i na końcu zółty ser(!)(w ostatniej warstwie zamieniam kolejność sosu pomidorowo- czosnkowego z serem - ważne!). W ten sposób lasagne jest złożona z 3 warstw makaronu. Bardzo istotna wskazówka, nie obgotowuję makaronu lasagne ani nie zalewam wrzątkiem tylko układam surowy. Makaron  zrobi się miękki podczas zapiekania więc nie ma potrzeby serwowania sobie dodatkowej pracy. Lasagne wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok.50 minut. Po upieczeniu daję lasagne chwilę, żeby stężała.

MÓJ KOMENTARZ
Przygotowaniem lasagne można podjąć się dzień wcześniej (np.wieczorem), jeżeli przeraża nas czas poświęcony na jej przygotowanie. Dla zachęty podpowiem, że to danie przy dobrej organizacji idzie naprawdę sprawnie, kwestia wykonania bardzo prostych sosów, zrobienia nieskomplikowanego farszu i budowy lasagne. Resztę pracy przejmuje piekarnik a my możemy zająć się czymś innym. Polecam bo domowa lasagne jest bardzo smaczna i zachęcam do skorzystania z mojego przepisu.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz