czwartek, 28 lutego 2013

PROSTE KOTLECIKI DROBIOWE Z NATKĄ PIETRUSZKI

(Proporcje na 10 - 12szt)

SKŁADNIKI:
- 400g fileta z kurczaka,
- 1 jajko,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka ketchupu łagodnego,
- 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 0,5 łyżeczki curry,
- 1/3 świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

WYKONANIE
Pracę nad tym daniem rozpoczynam od mięsa, myję, osuszam, pozbawiam błonek i innych zbędnych mankamentów. Mięso kroję w kosteczkę i nacieram dokładnie wyżej wymienionymi przyprawami - odstawiam do przegryzienia na 30 minut. Do miseczki wbijam całe jajko, dodaję majonez, ketchup, natkę pietruszki, mąkę pszenną i ziemniaczaną - mieszam na jednolitą konsystencję. Do masy dodaję przyprawionego fileta. Całość ponownie dokładnie mieszam. Na rozgrzaną, naoliwioną patelnie nakładam po 1 łyżce masy mięsnej, formuję kotleciki i smażę z dwóch stron do lekkiego zarumienienia. Podaje z surówką.

MÓJ KOMENTARZ
Kotleciki są kaloryczne aczkolwiek bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Bardzo lubiane przez dzieci:) Polecam.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. WŁAŚNIE SIĘ SMAŻĄ :) PACHNĄ ŁADNIE :) NA PEWNO BEDA SMAKOWITE!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję, że smakowały...?
    Pozdrawiam - A.P.D.S!

    OdpowiedzUsuń