poniedziałek, 18 lutego 2013

BABKA PIASKOWA

(Proporcje na formę o średnicy 22cm)

SKŁADNIKI:
- 3/4 kostki masła,
- 3/4 szkl.cukru,
- 4 jajka,
- 0,5 szkl.mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szkl. mąki pszennej,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- ok.70g czekolady do polania.

WYKONANIE
Ucieram masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodaję żółtka następnie ubita pianę z białek. Na samym końcu mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek oraz sól. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę ok.godziny. Pod koniec pieczenia zawsze sprawdzam stan ciasta patyczkiem(stara, niezawodna metoda:)) Polewam rozpuszczoną czekoladą. Zachęcam do skorzystania z przepisu.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...