SKŁADNIKI:
- 1 szkl. mąki,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 1 łyżka masła,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka spirytusu lub octu.
WYKONANIE
Do przesianej mąki dodaję masło, śmietanę, żółtka, sól i spirytus. Łączę ze sobą składniki i zagniatam ciasto na gładkie i jednolite. Rozwałkowuję cienko i kroję na paski o długości 10 cm i szerokości 3 cm. Każdy pasek przecinam pośrodku wzdłuż na długości 3-4 cm - przewijam. Tłuszcz rozgrzewam, sprawdzam temperaturę tłuszczu poprzez wrzucenie 1 faworka - jeżeli odskoczy od dna przystępuję do smażenia. Smażę faworki na złoty kolor z dwóch stron. Odsączam na ręczniku papierowym. Posypuję cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz