SKŁADNIKI:
- 500g truskawek,
- 50g czekolady(biała, gorzka, mleczna),
- 125ml mleka 3/2%,
- 2 żółtka,
- 5 kropli rumu(można pominąć lub zastąpić laską wanilii, likierem owocowym).
WYKONANIE
Do garnuszka wlewam mleko(2 łyżki z tej ilości zostawiam), wrzucam połamaną czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. W 2 łyżkach mleka roztrzepuję żółtka. Dolewam do czekolady energicznie mieszając w celu uniknięcia zwarzenia. Na końcu wlewam aromat. Mieszam. Zostawiam do ostygnięcia i zgęstnienia sosu czekoladowego. Gdy przystąpimy do zanurzenia truskawek w sosie możemy puścić wodze fantazji nadając im różne wzorki. Jeżeli zostanie nam sosu można wykorzystać do innych deserów, naleśników.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
(Proporcje na 200g ciasta) SKŁADNIKI: - 1 jajko, - 150g mąki pszennej, - 1/4 łyżeczki soli. WYKONANIE Mąkę wsypuję na stolnicę, wbij...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz