wtorek, 19 lutego 2013

TRUSKAWKI W SOSIE CZEKOLADOWYM

SKŁADNIKI:
- 500g truskawek,
- 50g czekolady(biała, gorzka, mleczna),
- 125ml mleka 3/2%,
- 2 żółtka,
- 5 kropli rumu(można pominąć lub zastąpić laską wanilii, likierem owocowym).

WYKONANIE
Do garnuszka wlewam mleko(2 łyżki z tej ilości zostawiam), wrzucam połamaną czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. W 2 łyżkach mleka roztrzepuję żółtka. Dolewam do czekolady energicznie mieszając w celu uniknięcia zwarzenia. Na końcu wlewam aromat. Mieszam. Zostawiam do ostygnięcia i zgęstnienia sosu czekoladowego. Gdy przystąpimy do zanurzenia truskawek w sosie możemy puścić wodze fantazji nadając im różne wzorki. Jeżeli zostanie nam sosu można wykorzystać do innych deserów, naleśników.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz