niedziela, 10 lutego 2013

SZARLOTKA

(Proporcje na okrągłą formę o średnicy 24cm)

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 350g mąki krupczatki,
- 100g masła,
- 100g cukru pudru,
- 30ml wody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.

SKŁADNIKI DO MUSU JABŁKOWEGO:
- 1kg jabłek lub duży słoik gotowego musu jabłkowego,
- 0.5 łyżki cynamonu,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1 galaretka cytrynowa,
- cukier(jeśli zajdzie taka potrzeba).

WYKONANIE
Podane składniki na ciasto zagniatam. Wstawiam do lodówki na 20 minut. Po tym czasie odkładam niewielką ilość na tzw.wałeczki, które będą miały swoje zastosowanie przy końcowej budowie ciasta. Wykładam ciastem dno i boki tortownicy. Nakłuwam ciasto widelcem i podpiekam w nagrzanym piekarniku do 180C. Na podpieczone ciasto wykładam mus jabłkowy, z przygotowanych wałeczek wykonuję na wierzchu kratkę. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor.

MÓJ KOMENTARZ
Jak wspomniałam wyżej są 2 warianty przygotowania musu jabłkowego na szarlotkę. Można iść moim sposobem i umyć jabłka, następnie obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce lub można iść uproszczonym sposobem tzn.użyć gotowego musu ze słoika. Niezależnie od tego na jaką opcję się zdecydujemy mus należy wyłożyć do rondla, wymieszać z cukrem waniliowym, cynamonem, galaretką i chwilę podgotować. Sprawdzić czy odpowiada nam smak, jeżeli uznamy, że mus jest kwaśny dodajemy cukier - ilość wg własnego uznania. Szarlotkę posypuję cukrem pudrem i podaję z ubitą śmietaną. Godna polecenia:)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...