sobota, 9 lutego 2013

KLOPSIKI Z KASZĄ MANNĄ W SOSIE POMIDOROWYM

(Proporcje na ok.20szt.)

SKŁADNIKI NA MASĘ MIĘSNĄ:
- 500g mięsa mielonego(wykorzystałam 400g ładnej łopatki i 100g surowego boczku),
- 8 łyżek kaszy manny,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- 0,5 łyżeczki sosu sojowego ciemnego,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 0,5 łyżeczki papryki węgierskiej,
- 0,5 łyżeczki tymianku,
- 1 jajko.

SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY SŁODKO - KWAŚNY:
- 1szkl.bulionu warzywnego(najlepiej przygotowanego przez siebie-ew.może być z kostki),
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka miodu,
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny,
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki ketchupu łagodnego,
- 3/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1/3 łyżeczki papryki węgierskiej.

WYKONANIE
Przygotowane mięso doprawiam wszystkimi wyżej wymienionymi przyprawami, wyrabiam na jednolitą konsystencję. Nawilżam dłonie wodą i formuję klopsiki trochę większe niż orzech włoski. Obtaczam w mannie i smażę z obu stron. Tłuszczu po usmażeniu klopsików nie wylewam gdyż będzie miał dalsze swoje zastosowanie. Obieram cebulę i czosnek. Cebulę kroję w kosteczkę natomiast czosnek przepuszczam przez praskę po czym smażę na tłuszczu po klopsikach czuwając, żeby nie przypalić czosnku, generalnie chodzi o tzw. puszczenie aromatu z cebuli i czosnku. Wlewam 1szkl. bulionu warzywnego, następnie dodaję koncentrat pomidorowy, ketchup łagodny. Gotuję i na samym końcu doprawiam przyprawami, miodem i sokiem z cytryny. Sprawdzam smak, jeżeli mi odpowiada to temat sosu zamykam i zalewam sosikiem klopsiki.

MÓJ KOMENTARZ
Tak przygotowane danie podaję z pieczywem, ryżem, ziemniakami. Sos można zagęścić mąką, zabielić śmietaną, ja zazwyczaj tego nie czynię. Sos pomidorowy jest słodko - kwaśny, idealnie doprawiony tak jak lubimy i w takiej postaci serwuję. Polecam:)

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz