wtorek, 26 lutego 2013

TWAROGOWY OMLET ZE SZCZYPIORKIEM

SKŁADNIKI:
- 2 duże jajka,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki twarogu,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka pokrojonego szczypiorku,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.

WYKONANIE
Trzepaczką rozbijam jajka następnie dodaję kolejno składniki, jogurt, mąkę, twaróg, szczypiorek i przyprawy. Gdy uzyskuję gładką konsystencję przelewam na rozgrzaną, naoliwioną patelnię i smażę. Gdy omlet zaczyna się ścinać od spodu, podważam delikatnie łopatką. Z mojej strony smażenie omletu odbywa się w sposób klasyczny, mianowicie zmażę tylko z jednej strony. Zamknięcie tematu z omletem uznaję, gdy od spodu jest lekko zrumieniony a od góry pulchny. Omlet powinien mieć brzegi dobrze usmażone natomiast środek lekko ścięty. Gotowy omlet podaję złożony na pół.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz