niedziela, 3 lutego 2013

KOPYTKA

(Proporcje dla 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 500g ugotowanych ziemniaków,
- 1 jajko,
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej.

 WYKONANIE
Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez maszynkę, dodaję jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól, gałkę muszkatołową. Wyrabiam. Formuję wałek o średnicy 2 cm i kroję na długość ok 2-3 cm. Gotuję we wrzącej, osolonej  wodzie.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...