poniedziałek, 4 lutego 2013

RACUCHY PSZENNO-ŻYTNIE Z JABŁKIEM

(Proporcje na ok. 25 szt.)

SKŁADNIKI:
- 1 szkl. mąki luksusowej (typ 550),
- 0,5 szkl. mąki razowej żytniej (typ 2000),
- 1 dag drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 1 jajko,
- 1 szkl. mleka 2%,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%,
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- 20 dag jabłek pokrojonych w kostkę.

WYKONANIE
W niewielkiej ilości letniego mleka rozprowadzam drożdże. Do mąki dodaję stopniowo sól, cukier, cynamon, śmietanę, wbijam jajko, wlewam rozczyn. Mieszam. Na końcu wędrują pokrojone jabłka. Wszystko starannie łączę i zostawiam do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość nakładam małe porcje na rozgrzaną patelnię i smażę z obu stron. Gotowe racuchy posypuję cukrem pudrem.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz