(Proporcje na ok. 25 szt.)
SKŁADNIKI:
- 1 szkl. mąki luksusowej (typ 550),
- 0,5 szkl. mąki razowej żytniej (typ 2000),
- 1 dag drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 1 jajko,
- 1 szkl. mleka 2%,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%,
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- 20 dag jabłek pokrojonych w kostkę.
WYKONANIE
W niewielkiej ilości letniego mleka rozprowadzam drożdże. Do mąki dodaję stopniowo sól, cukier, cynamon, śmietanę, wbijam jajko, wlewam rozczyn. Mieszam. Na końcu wędrują pokrojone jabłka. Wszystko starannie łączę i zostawiam do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość nakładam małe porcje na rozgrzaną patelnię i smażę z obu stron. Gotowe racuchy posypuję cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz