sobota, 23 lutego 2013

ZAPIEKANE JABŁKA POD PIERZYNKĄ KRUSZONKI

(Proporcje dla 4-6osób)

SKŁADNIKI:
- 1 kg jabłek,
- 20dag mąki luksusowej(typ550),
- 10dag cukru pudru,
- 2 cukry waniliowe,
- 10dag dobrej jakości masła + 1 łyżeczka masła do wysmarowania naczynia,
- sok z cytryny.

WYKONANIE
Pracę przy tym daniu rozpoczynam od nasmarowania masłem przygotowanego naczynia żaroodpornego. Następnym krokiem jest przygotowanie kruszonki z właściwych składników. Do miękkiego masła wsypuję cukier puder, cukry waniliowe i na końcu mąkę. Zagniatam do konsystencji kruszonki. Odstawiam na czas swojej kolejki. Jabłka myję, obieram ze skórki, kroję w ćwiartki, usuwam gniazda nasienne po czym kroję w dowolną kostkę(nie za małą). Skrapiam minimalnie sokiem z cytryny, żeby jabłka nie ciemniały. Układam pokrojone jabłka w naczyniu żaroodpornym, posypuję kruszonką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na ok.30minut(czas orientacyjny). Kruszonka powinna być zapieczona na złoty kolor a owoce miękkie.

MÓJ KOMENTARZ
Obłędny zapach cieszący się w całym domu zachęca potencjalnych wyjadaczy do konsumpcji. Deser bardzo prosty, niezbyt pracochłonny, poza przygotowaniem jabłek i błyskawicznej kruszonki resztę pracy na siebie bierze piekarnik Przygotowałam prostą wersję za namową rodziny(chcieli poczuć moc pieczonych jabłek)ale chętnie dokładam do takiego deseru bakalie, cynamon, bezę itd. Póki co zachęcam do wypróbowania deseru w takiej wersji a stuningowaną pokażę w najbliższym czasie:)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz