środa, 20 lutego 2013

WYKWINTNE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ

(Proporcje na 6 cienkich naleśników - średnica patelni 28cm)

SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:
- 1duże jajko,
- 1,5szkl mąki pszennej,
- 0,5szkl maślanki naturalnej,
- 0,5szkl soku pomidorowego 100%,
- 3/4szkl wody(zwykłej),
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1/3 łyżeczki papryki pikantnej,
- 1 łyżka oleju,
- 3 łyżki otrąb pszennych,
- olej do smażenia.

WYKONANIE
Ułatwiłam sobie życie i wszystkie składniki wymieszałam z pomocą blendera:) W ten sposób błyskawicznie otrzymałam ciasto naleśnikowe. Odstawiam na kwadrans po czym smażę na naoliwionej patelni cienkie naleśniki.

SKŁADNIKI NA FARSZ ZE SZPINAKU, FETY:
- 300g szpinaku(wykorzystałam mrożony),
- 120g fety,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka masła.

WYKONANIE
Na patelni roztapiam masło, dodaję szpinak i duszę do momentu odparowania wody. Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę mały ząbek czosnku i rozkruszona fetę. Mieszam i gotowe. Farszem smaruję naleśniki i zwijam w rulony. W zależności od "zachcianki" podaję w całości lub pokrojone. Godne wypróbowania zatem polecam - pyszne:)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz