SKŁADNIKI:
- 300ml wywaru warzywnego,
- 3 łyżki śmietany kwaśnej 12%,
- 1 łyżeczka musztardy kremskiej,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- sól i pieprz.
WYKONANIE
Zanim przystąpię do przygotowania finalnego sosu warzywnego muszę zrobić wywar z jarzyn. Oczywiście można pójść prostszym sposobem i taki wywar uzyskać za pomocą kostki warzywnej, natomiast ja chcę uzyskać z tego wywaru jarzyny, a kostka mi tego nie zapewni. Zatem marchew, seler, pietruszka, por, cebula (ilość według uznania) wędrują do garnka. Zalewam wodą i gotuję do miękkości. Następnie wywar miksuję. Na patelni robię zasmażkę z masła i mąki. Rozprowadzam schłodzonym wywarem z jarzynami. Dodaję musztardę, przyprawiam solą, pieprzem do smaku i na końcu wlewam śmietanę. Chwilę gotuję.
MÓJ KOMENTARZ
Sos warzywny podaję do ryb, jajek.
sobota, 2 lutego 2013
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz