sobota, 2 lutego 2013

SOS WARZYWNY

SKŁADNIKI:
- 300ml wywaru warzywnego,
- 3 łyżki śmietany kwaśnej 12%,
- 1 łyżeczka musztardy kremskiej,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- sól i pieprz.

WYKONANIE
Zanim przystąpię do przygotowania finalnego sosu warzywnego muszę zrobić wywar z jarzyn. Oczywiście można pójść prostszym sposobem i taki wywar uzyskać za pomocą kostki warzywnej, natomiast ja chcę uzyskać z tego wywaru jarzyny, a kostka mi tego nie zapewni. Zatem marchew, seler, pietruszka, por, cebula (ilość według uznania) wędrują do garnka. Zalewam wodą i gotuję do miękkości. Następnie wywar miksuję. Na patelni robię zasmażkę z masła i mąki. Rozprowadzam schłodzonym wywarem z jarzynami. Dodaję musztardę, przyprawiam solą, pieprzem do smaku i na końcu wlewam śmietanę. Chwilę gotuję.

MÓJ KOMENTARZ
Sos warzywny podaję do ryb, jajek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz