sobota, 13 kwietnia 2013

3 BIT

(Proporcje na formę o wym.24x28cm)

SKŁADNIKI:
- 6 paczek herbatników (użyłam PETIT BEURRE, 1 paczka 100g),
- 1 puszka masy krówkowej (ok.500g),
- 100g gorzkiej czekolady lub 2 łyżki kakao (ciemne).

MASA BUDYNIOWA
 - 2,5szkl(poj.250ml) mleka,
- 1/2szkl(poj.250ml) cukru,
- 1 cukier waniliowy (16g),
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 kostki masła.

MASA ŚMIETANOWA
- 500ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki żelatyny + 50ml gorącej (nie wrzącej) wody,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 100g gorzkiej czekolady.

Pracę rozpoczynam od ugotowania budyniu. Do niewielkiej ilości zimnego mleka dodaję mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowuję z cukrem i cukrem waniliowym. Do wrzącego mleka wlewam zawartość miski i mieszam bardzo dokładnie na małym ogniu (nie może być grudek). Odstawiam masę do całkowitego wystygnięcia po czym ucieram z masłem.
Przygotowuję formę do ciasta. Na dnie formy układam pierwszą warstwę herbatników. Wykładam masę krówkową (można zanurzyć puszkę w gorącej wodzie w celu łatwiejszego rozprowadzenia masy lub iść moim sposobem i masę rozprowadzić gorącą łyżką:)). Następnie wykładam drugą warstwę herbatników. Wykładam masę budyniową, na niej wykładam trzecią warstwę herbatników (ostatnią).
I przygotowuję masę śmietanową. Rozprowadzam żelatynę w gorącej wodzie - odstawiam. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę. Ubijam schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie wlewam rozpuszczoną czekoladę i na końcu wlewam żelatynę. Całość łączę b.dokładnie mikserem na małych obrotach. Rozprowadzam masę śmietanową na herbatnikach. Posypuję startą czekoladą lub kakao. Wstawiam ciasto do lodówki na 12 godzin (zazwyczaj przygotowuję wieczorem i na całą noc pozostawiam w lodówce lub w innym chłodnym miejscu).

SMACZNEGO!

2 komentarze:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...