czwartek, 25 kwietnia 2013

KREMOWA ZUPA SEROWO - CEBULOWA (WYŚMIENITA)

(Proporcje dla 1 - 2 osób)

SKŁADNIKI:
- 240g cebuli,
- 70g żółtego sera,
- 300ml mleka 2%,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- ok. 10g grzanek (przepis niżej),
- 3/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 1/3 łyżeczki curry,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej,
- imbir (szczypta).

WYKONANIE
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażam na maśle (1 łyżka), dodaję mąkę - mieszam. Zalewam zimnym mlekiem - ponownie mieszam. Całość miksuję w blenderze następnie podgrzewam, dodaję żółty ser starty na tarce, doprawiam do smaku solą, pieprzem, gałką, imbirem, curry. Podaję z grzankami. Zupa serowo - cebulowa jest prosta, bezpretensjonalna, o delikatnym cebulowym smaku. Polecam:)

GRZANKI
- 3 kromki jasnego pieczywa (nie świeżego-kruszy się),
- 1 mały ząbek czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka oregano,
- 1 łyżka ziół prowansalskich.

WYKONANIE
Kromki kroję w kostkę ok.1cm, do naczynka wlewam oliwę, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano oraz zioła prowansalskie. Łączę składniki i wrzucam kostki pieczywa. Dokładnie mieszam. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C do zezłocenia się. Jeżeli chcemy uniknąć tzw.pustych przebiegów uruchamiając piekarnik dla tak małej ilości grzanek, możemy zdecydować się na potrojenie ilości składników i gotowe grzanki przechować w szczelnym pojemniku na inną okazję lub przesmażyć kosteczki na patelni. Kwestia podjęcia decyzji.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Musi być pyszna, ale znów za ciężka dla mnie. Ser żółty jest mega pyszny i jeszcze bardziej tuczący :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Proponuję dodać ser niskotłuszczowy, bardzo prosty w przygotowaniu z chudego twarogu i mleka:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń