(Proporcje 6 - 8 sztuk)
SKŁADNIKI:
- 170ml jasnego piwa,
- 10g świeżych drożdży,
- 200g mąki pszennej,
- 3 łyżki lnu mielonego,
- 2 łyżki otrąb pszennych,
- 1/2 łyżki stołowej przyprawy do pizzy (skład: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn)
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki cukru.
WYKONANIE
Wszystkie składniki suche wsypuję na stolnicę i mieszam wraz z pokruszonymi drożdżami. Stopniowo dolewam piwo. Całość zagniatam - konsystencja ciasta musi być dość gęsta. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę. Toczę wałeczki, zwijam w ślimaki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową i pozostawiam do ponownego wyrośnięcia na ok.10 - 15 minut. Smaruję mlekiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok.20 minut. Po upieczeniu wykładam na kratkę do odparowania i wystygnięcia. Paradoksalnie nie czuć w bułkach ślimakach piwa, ale dzięki niemu bułki są pulchne, mięciutkie.
SMACZNEGO!
poniedziałek, 22 kwietnia 2013
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz