poniedziałek, 22 kwietnia 2013

BUŁKI ŚLIMAKI PIWNE

(Proporcje 6 - 8 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 170ml jasnego piwa,
- 10g świeżych drożdży,
- 200g mąki pszennej,
- 3 łyżki lnu mielonego,
- 2 łyżki otrąb pszennych,
- 1/2 łyżki stołowej przyprawy do pizzy (skład: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn)
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki cukru.

WYKONANIE
Wszystkie składniki suche wsypuję na stolnicę i mieszam wraz z pokruszonymi drożdżami. Stopniowo dolewam piwo. Całość zagniatam - konsystencja ciasta musi być dość gęsta. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę. Toczę wałeczki, zwijam w ślimaki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową i pozostawiam do ponownego wyrośnięcia na ok.10 - 15 minut. Smaruję mlekiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok.20 minut. Po upieczeniu wykładam na kratkę do odparowania i wystygnięcia. Paradoksalnie nie czuć w bułkach ślimakach piwa, ale dzięki niemu bułki są pulchne, mięciutkie.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz