sobota, 27 kwietnia 2013

GROSZEK PTYSIOWY

(Proporcje na ok. 240g)

SKŁADNIKI NA CIASTO PARZONE:
- 150g mąki pszennej,
- 250ml wody,
- 2 duże jajka,
- 90g masła,
- 1/3 łyżeczki soli.

WYKONANIE
Do rondelka wlewam wodę, dodaję masło i mieszam do momentu rozpuszczenia się masła. Następnie wsypuję mąkę, sól i energicznie mieszam (masa ma być pozbawiona grudek i odstawać od dna rondla). Masę przekładam do miski (czynię to z uwagi na b.dobre jakościowo garnki, zatem praca mikserem odpada) wbijam jajka i miksuję na jednolitą, gładką konsystencję. Masę można nałożyć do tzw. szprycy lub rękawa cukierniczego ale można też z tego ciasta ręcznie uformować kuleczki. Próbowałam wszystkich sposobów i każdy jest właściwy. Kuleczki układam w odstępach na blasze wyłożonej papierem lub matą silikonową. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200° C na ok. 8 - 10 minut (do lekkiego zrumienienia). Groszek ptysiowy ma swoje główne przeznaczenie w zupie a'la krem ale jest znakomity sam w sobie czego dowodem jest moje najmłodsze dziecko - nasypało ptysiowe kuleczki do jednego ze swoich pojemniczków na słodycze, następnie znaczną ilość zjadło:) Po za tym domowy groszek ptysiowy znacznie odbiega smakiem od tego, który jest dostępny prawie w każdym spożywczym sklepie. Polecam:)

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Groszek ptysiowy domowej roboty - ekstra!!
    Musze wypróbować;)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń