środa, 17 kwietnia 2013

PIJAK

(Proporcje na formę o wym. 23x35cm)

SKŁADNIKI NA JASNY BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 4 łyżki wody,
- 18dag cukru,
- 8dag mąki pszennej,
- 8dag mąki ziemniaczanej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

WYKONANIE
 Żółtka oddzielam od białek. Do białek dodaję wodę i ubijam mikserem (w taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka. Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę z kakao i z proszkiem do pieczenia. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych obrotach delikatnie wymieszać. Wylewam do przygotowanej formy i wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika na 30 - 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem. Po upieczeniu uwalniam biszkopt z formy, zdecydowanym ruchem wyciągając na ściereczkę kuchenną.

KREM KOKOSOWY
- 2,5szkl(poj.250ml) mleka,
- 1/2szkl(poj.250ml) cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 kostki masła,
- 1szkl(poj.250ml) wiórek kokosowych,
- 50ml nalewki wiśniowej.

WYKONANIE
Do niewielkiej ilości zimnego mleka dodaję mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowuję z cukrem i cukrem waniliowym. Do wrzącego mleka wlewam zawartość miski i mieszam bardzo dokładnie na małym ogniu (nie może być grudek). Następnie do masy wsypuję wiórki kokosowe -mieszam. Odstawiam masę do całkowitego wystygnięcia po czym ucieram z masłem i wlewam nalewkę.

 POLEWA CZEKOLADOWA
- 4 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki zimnej wody,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki pszennej(dodać na końcu),
- 1 łyżka kakao.
W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję cukier, wodę , kakao i mieszam. Na końcu dodaję mąkę.

DODATKOWO
- 100ml nalewki wiśniowej (do maczania herbatników),
- herbatniki (użyłam 20 sztuk PETIT BEURRE).


NA BISZKOPT WYKŁADAM MASĘ KOKOSOWĄ, UKŁADAM ZANURZONE W NALEWCE HERBATNIKI, POLEWAM POLEWĄ CZEKOLADOWĄ.


SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz