(Proporcje dla 2 - 3 osób)
SOS BESZAMELOWY
- 40g masła,
- 30g mąki pszennej,
- 1 szkl. mleka (poj.300ml),
- 1/3 gałki muszkatałowej,
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 1/2 łyżeczki oregano.
WYKONANIE
W rondelku rozpuszczam masło i mieszam z mąką na złotą zasmażkę (nie może
być grudek). Wlewam stopniowo zimne mleko i mieszam na jednolitą,
gładką konsystencję. Wsypuję pieprz ziołowy, oregano i gałkę
muszkatałową. Sos ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
SKŁADNIKI:
- opakowanie cannelloni (250g),
- 450g mrożonego szpinaku,
- 200g twarogu (półtłusty/chudy),
- 100g startego parmezanu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 łyżka masła,
- olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego.
WYKONANIE
W garnku rozpuszczam masło, przełamuję tafelkę szpinaku (bez rozmrażania), podgrzewam do rozpuszczenia (ok. 3 - 5 minut), dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę. Po wystygnięciu mieszam z twarogiem, z parmezanem, przyprawiam solą i pieprzem. Napełniam farszem cannelloni i układam w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Polewam sosem beszamelowym. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200° C na ok. 13 - 15 minut. Podaję z surówką.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń