poniedziałek, 29 kwietnia 2013

CANNELLONI ZE SZPINAKIEM, TWAROGIEM, PARMEZANEM

(Proporcje dla 2 - 3 osób)
 
SOS BESZAMELOWY
- 40g masła,
- 30g mąki pszennej,
- 1 szkl. mleka (poj.300ml),
- 1/3 gałki muszkatałowej,
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 1/2 łyżeczki oregano.


WYKONANIE
W rondelku rozpuszczam masło i mieszam z mąką na złotą zasmażkę (nie może być grudek). Wlewam stopniowo zimne mleko i mieszam na jednolitą, gładką konsystencję. Wsypuję pieprz ziołowy, oregano i gałkę muszkatałową. Sos ma mieć konsystencję gęstej śmietany.


SKŁADNIKI:
- opakowanie cannelloni (250g),
- 450g mrożonego szpinaku,
- 200g twarogu (półtłusty/chudy),
- 100g startego parmezanu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 łyżka masła,
- olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego.

WYKONANIE
W garnku rozpuszczam masło, przełamuję tafelkę szpinaku (bez rozmrażania), podgrzewam do rozpuszczenia (ok. 3 - 5 minut), dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę. Po wystygnięciu mieszam z twarogiem, z parmezanem, przyprawiam solą i pieprzem. Napełniam farszem cannelloni i układam w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Polewam sosem beszamelowym. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200° C na ok. 13 - 15 minut. Podaję z surówką.

SMACZNEGO!

1 komentarz: