sobota, 20 kwietnia 2013

BANANOWE BUŁKI Z ŻURAWINĄ

(Proporcje na 8 - 10 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 2 banany (ok.300g),
- 40g suszonej żurawiny,
- 250g mąki pszennej,
- 3 łyżki otrąb pszennych,
- 10g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka oleju,
- ok.60ml letniego mleka,
- szczypta soli.

WYKONANIE
Na stolnicę wsypuję mąkę, sól, otręby, dodaję pokruszone drożdże, wlewam mleko, olej, dodaję rozgniecione banany oraz żurawinę. Całość dokładnie wyrabiam i odstawiam na ok. godzinę do wyrośnięcia. Następnie dzielę na 8 lub 10 części. Formuję bułki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Smaruję mlekiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok.20 minut. Po upieczeniu wykładam na kratkę do odparowania i wystygnięcia.

MÓJ KOMENTARZ
Bułki są pysznie bananowe, świetne na rodzinne śniadanie. U nas zniknęły b.szybko... nie wiem czy tylko za sprawą znakomitego smaku czy również za sprawą wiedzy mojej córki na temat: "współczesnych niezdecydowanych chłopców" . Jedno jest pewne świetnie rozładowywały napięcie:) (przynajmniej moje - matki polki:))

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Połączenie dwóch pysznych rzeczy, żurawiny i banana. Całość z pewnością przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wyglądają. aż chce się zrobic!!!:)

    OdpowiedzUsuń