wtorek, 16 kwietnia 2013

ŻEBERKA Z KAPUSTĄ WŁOSKĄ W PIWIE

(Proporcje dla 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 1 kg żeberek (wybrać z mięsem i w miarę chude),
- 600g kapusty włoskiej,
- 250 ml jasnego piwa,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz, papryka wg uznania.

MARYNATA
- 1 łyżka musztardy,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka soku z limonki,
- 1 łyżeczka naturalnego miodu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki rozmarynu,
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.

WYKONANIE
Przygotowuję marynatę. Wszystkie składniki łączę i mieszam. Żeberka myję, osuszam i kroję w kawałki (2 - 3 kostki). Nacieram przygotowaną mieszanką, przekładam do odpowiedniego naczynia z pokrywką i wstawiam do lodówki na całą noc. Następnie smażę na oleju (1 łyżka) z dwóch stron na rumiany kolor. Dodaję do mięsa poszatkowaną kapustę, wlewam piwo, wrzucam ziele angielskie i duszę pod przykryciem ok. 50 - 60 minut. Na końcu można doprawić do smaku. Gotowe:)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...