(Proporcje dla 4 osób)
SKŁADNIKI:
- 1 kg żeberek (wybrać z mięsem i w miarę chude),
- 600g kapusty włoskiej,
- 250 ml jasnego piwa,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz, papryka wg uznania.
MARYNATA
- 1 łyżka musztardy,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka soku z limonki,
- 1 łyżeczka naturalnego miodu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki rozmarynu,
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.
WYKONANIE
Przygotowuję marynatę. Wszystkie składniki łączę i mieszam. Żeberka myję, osuszam i kroję w kawałki (2 - 3 kostki). Nacieram przygotowaną mieszanką, przekładam do odpowiedniego naczynia z pokrywką i wstawiam do lodówki na całą noc. Następnie smażę na oleju (1 łyżka) z dwóch stron na rumiany kolor. Dodaję do mięsa poszatkowaną kapustę, wlewam piwo, wrzucam ziele angielskie i duszę pod przykryciem ok. 50 - 60 minut. Na końcu można doprawić do smaku. Gotowe:)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz