środa, 24 kwietnia 2013

SPAGHETTI Z MIĘSEM MIELONYM

(Proporcje dla 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 400g mięsa wieprzowo - wołowe,
- puszka pomidorów krojonych w soku pomidorowym,
- puszka kukurydzy konserwowej ,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- makaron spaghetti 500g (np. LUBELLA),
- kulki mozzarelli,
- bazylia (opcjonalnie),
- sól morska, pieprz, papryka.

WYKONANIE
Makaron gotuję al dente, odcedzam na sicie. Na patelni podsmażam (1 łyżka oleju) drobno pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie dodaję mięso - podsmażam do utraty surowości mięsa (ok. 10 minut). Wlewam puszkę pomidorów, dodaję puszkę kukurydzy i pozostawiam na ogniu kolejne 8 - 10 minut. Doprawiam do smaku (użyłam 1 łyżeczka soli, 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1/3 łyżeczki ostrej papryki). Podaję z makaronem spaghetti, pokrojoną kulką mozzarelli, świeżą bazylią (ew.suszoną).

 SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz