poniedziałek, 15 kwietnia 2013

TRUFELKI CZEKOLADOWE

(Proporcje na ok. 30 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 200g gorzkiej czekolady (db.jakościowo),
- 2 żółtka,
- 100g masła (db.jakościowo),
- 1/3 buteleczki aromatu rumowego,
- ok. 4 łyżki kakao (ciemne).

WYKONANIE
Czekoladę, masło rozpuszczam w kąpieli wodnej. Odstawiam na bok, dodaję żółtka i aromat - energicznie mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewam masę czekoladową do płaskiego naczynia i pozostawiam do wystygnięcia, następnie wstawiam do zamrażalnika na ok. 10 minut lub do lodówki na ok. 25 minut (trzeba być czujnym, ta masa bardzo szybko twardnieje). Następnie za pomocą łyżeczki nabieram porcję, formuję kulkę, obtaczam w kakao. Wstawiam na ok. 1 - 2 godziny do lodówki. Podaję. Idealne na każdą okazję:-)

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...