(Proporcje na 8 - 10 sztuk)
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 90g mąki pszennej,
- 30g kakao (ciemne),
- 50g cukru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 20ml oleju,
- ok.100g naturalnego jogurtu (ilość zależy od gęstości ciasta),
- 5 kropli aromatu migdałowego,
- gruszka (ok.160g).
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 1 budyń czekoladowy,
- 1/2 litra mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 80g masła,
- 1/3 buteleczki aromatu migdałowego (można pominąć).
WYKONANIE
Nagrzewam piekarnik do 170°C i przygotowuję w tym czasie ciasto. Do mąki wsypuję kakao, cukier, proszek do pieczenia - mieszam składniki suche. Wlewam olej, jogurt naturalny, aromat - ponownie mieszam. Na końcu dodaję pokrojoną w małą kostkę gruszkę. Napełniam ciastem papilotki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 15 - 20 minut. Gotuję budyń wg.przepisu na opakowaniu. Odstawiam do wystygnięcia. Ucieram z masłem. Gotowy krem przekładam do rękawa cukierniczego lub wykładam łyżką. Udekorować wg. własnych preferencji:)
MÓJ KOMENTARZ
12 KWIECIEŃ - DZIEŃ CZEKOLADY! Moja córka uwielbia czekoladę i głównie dla niej przygotowałam czekoladowe muffiny. Trafiłam! Po szkole zamiast obiadu, zeszły słodkości! I to pytanie... - czy coś jeszcze zostało? Taaak, wieczorem trening karate i potrzebne będzie kolejne zasilenie czekoladowe... Nawiązując do tematu. Czekoladowe muffiny z gruszką są wilgotne, bardzo czekoladowe w połączeniu z aromatem migdałowym - eksplozja! Nie dziwi mnie fakt, że moje dziecko nie potrafiło się im oprzeć:-) Polecam:)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Oj... apetyczne bardzo! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super zapraszam do konkursu muffinkowego :) http://wedrowkipokuchni1.wordpress.com/2013/04/12/wiosenny-konkurs/
OdpowiedzUsuń