(Proporcje na formę o wym. 23x35cm)
SKŁADNIKI NA CIEMNY BISZKOPT
- 4 jajka,
- 4 łyżki wody,
- 150g cukru,
- 70g mąki pszennej,
- 70g mąki ziemniaczanej,
- 20g kakao,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
WYKONANIE
Żółtka oddzielam od białek. Do białek dodaję wodę i ubijam mikserem (w
taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się
powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję
cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka.
Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę z kakao i z proszkiem do
pieczenia. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych
obrotach delikatnie wymieszać. Wylewam
do przygotowanej formy i wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika na 30
- 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem. Po upieczeniu
uwalniam biszkopt z formy, zdecydowanym ruchem wyciągając na ściereczkę
kuchenną.
MASA MIĘTOWA
- 100g miętowych landrynek + 100ml wrzącej wody,
- 400ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 3 płaskie łyżki żelatyny.
DODATKOWO
- 150g gorzkiej czekolady.
WYKONANIE
Landrynki miętowe rozpuszczam we wrzątku, wsypuję żelatynę i mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Pozostawiam do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Ubijam schłodzoną śmietankę, wsypuję cukier i stopniowo wlewam rozpuszczone landrynki i żelatynę. Dokładnie mieszam. Masę wylewam na biszkopt i odstawiam w chłodne miejsce do stężenia. Następnie rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej i polewam wierzch nadając dowolny wzorek.
SMACZNEGO!
środa, 17 kwietnia 2013
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz