środa, 17 kwietnia 2013

MIĘTOWY Z CZEKOLADĄ

(Proporcje na formę o wym. 23x35cm)

SKŁADNIKI NA CIEMNY BISZKOPT
- 4 jajka,
- 4 łyżki wody,
- 150g cukru,
- 70g mąki pszennej,
- 70g mąki ziemniaczanej,
- 20g kakao,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

WYKONANIE
Żółtka oddzielam od białek. Do białek dodaję wodę i ubijam mikserem (w taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka. Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę z kakao i z proszkiem do pieczenia. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych obrotach delikatnie wymieszać. Wylewam do przygotowanej formy i wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika na 30 - 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem. Po upieczeniu uwalniam biszkopt z formy, zdecydowanym ruchem wyciągając na ściereczkę kuchenną.

MASA MIĘTOWA
- 100g miętowych landrynek + 100ml wrzącej wody,
- 400ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 3 płaskie łyżki żelatyny.
DODATKOWO
- 150g gorzkiej czekolady.

WYKONANIE
Landrynki miętowe rozpuszczam we wrzątku, wsypuję żelatynę i mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Pozostawiam do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Ubijam schłodzoną śmietankę, wsypuję cukier i stopniowo wlewam rozpuszczone landrynki i żelatynę. Dokładnie mieszam. Masę wylewam na biszkopt i odstawiam w chłodne miejsce do stężenia. Następnie rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej i polewam wierzch nadając dowolny wzorek.

SMACZNEGO!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...