środa, 10 kwietnia 2013

RAFFAELLO

(Proporcje na formę o wym.23x35cm)

SKŁADNIKI NA JASNY BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 4 łyżki wody,
- 18dag cukru,
- 8dag mąki pszennej,
- 8dag mąki ziemniaczanej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

WYKONANIE
 Żółtka oddzielam od białek. Do białek dodaję wodę i ubijam mikserem (w taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka. Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę z kakao i z proszkiem do pieczenia. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych obrotach delikatnie wymieszać. Wylewam do przygotowanej formy i wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika na 30 - 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem. Po upieczeniu uwalniam biszkopt z formy, zdecydowanym ruchem wyciągając na ściereczkę kuchenną.

MASA
- 500ml śmietanki 30%,
- 100g białej czekolady,
- 20ml spirytusu,
- 2 opakowania śmietanki kremowej ŚNIEŻKA,
- 100g wiórek kokosowych + 40g wiórek kokosowych do posypania wierzchu ciasta,
- 3 łyżeczki żelatyny + 30ml gorącej (nie wrzącej) wody.

WYKONANIE
Do rondelka wlewam śmietankę, dodaję połamaną czekoladę i rozpuszczam na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia! Odstawiam do przestygnięcia. Do schłodzonej wsypuję 2 opakowania śmietanki w proszku (ŚNIEŻKI) i ubijam. Następnie wsypuję 100g wiórek - mieszam. Na końcu wlewam rozpuszczoną żelatynę (ostudzoną) i spirytus - ponownie dokładnie mieszam. Masę wykładam na upieczony wcześniej biszkopt (jeżeli płynna, odstawiam w chłodne miejsce do lekkiego stężenia - taki problem występuje najczęściej w porze letniej). Na rozgrzaną (suchą) patelnię wsypuję 40g wiórek kokosowych i prażę do uzyskania złotobrązowej barwy (należy być czujnym - wiórki łatwo przypalają się). Posypuję wierzch. Gotowe:)

SMACZNEGO!

 

4 komentarze:

  1. Kocham kokosowe smaki, muszę spróbować Twojego przepisu, bo wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak się zastanawiam czy nie można by było tej masy pomiedzy dwa biszkopty ? nic by się ne stało ? proszę uprzejmie o podpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To zależy na ilu jajkach biszkopt został upieczony?...
    Jeżeli na 4 jajkach (wg przepisu wyżej)- nie ryzykowałabym. Jeżeli na 6 to tak ale proporcje masy warto zwiększyć.
    To jest moja opinia;)
    Pozdrawiam serdecznie;))

    OdpowiedzUsuń