(Proporcje na formę o wym.23x35cm)
SKŁADNIKI NA JASNY BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 4 łyżki wody,
- 18dag cukru,
- 8dag mąki pszennej,
- 8dag mąki ziemniaczanej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
WYKONANIE
Żółtka oddzielam od białek. Do białek dodaję wodę i ubijam mikserem (w
taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się
powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję
cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka.
Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę z kakao i z proszkiem do
pieczenia. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych
obrotach delikatnie wymieszać. Wylewam
do przygotowanej formy i wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika na 30
- 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem. Po upieczeniu
uwalniam biszkopt z formy, zdecydowanym ruchem wyciągając na ściereczkę
kuchenną.
MASA
- 500ml śmietanki 30%,
- 100g białej czekolady,
- 20ml spirytusu,
- 2 opakowania śmietanki kremowej ŚNIEŻKA,
- 100g wiórek kokosowych + 40g wiórek kokosowych do posypania wierzchu ciasta,
- 3 łyżeczki żelatyny + 30ml gorącej (nie wrzącej) wody.
WYKONANIE
Do rondelka wlewam śmietankę, dodaję połamaną czekoladę i rozpuszczam na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia! Odstawiam do przestygnięcia. Do schłodzonej wsypuję 2 opakowania śmietanki w proszku (ŚNIEŻKI) i ubijam. Następnie wsypuję 100g wiórek - mieszam. Na końcu wlewam rozpuszczoną żelatynę (ostudzoną) i spirytus - ponownie dokładnie mieszam. Masę wykładam na upieczony wcześniej biszkopt (jeżeli płynna, odstawiam w chłodne miejsce do lekkiego stężenia - taki problem występuje najczęściej w porze letniej). Na rozgrzaną (suchą) patelnię wsypuję 40g wiórek kokosowych i prażę do uzyskania złotobrązowej barwy (należy być czujnym - wiórki łatwo przypalają się). Posypuję wierzch. Gotowe:)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Super :)
OdpowiedzUsuńKocham kokosowe smaki, muszę spróbować Twojego przepisu, bo wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńtak się zastanawiam czy nie można by było tej masy pomiedzy dwa biszkopty ? nic by się ne stało ? proszę uprzejmie o podpowiedź :)
OdpowiedzUsuńTo zależy na ilu jajkach biszkopt został upieczony?...
OdpowiedzUsuńJeżeli na 4 jajkach (wg przepisu wyżej)- nie ryzykowałabym. Jeżeli na 6 to tak ale proporcje masy warto zwiększyć.
To jest moja opinia;)
Pozdrawiam serdecznie;))