poniedziałek, 8 kwietnia 2013

POMIDOROWE BUŁKI Z FASOLĄ

(Proporcje na 10 sztuk)

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 350 - 400g mąki pszennej,
- 300ml soku pomidorowego 100%,
- 50 ciepłej wody,
- 30g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pikantnej papryki,
- mleko/woda/białko (do wyboru) do posmarowania bułek.

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 100g fasoli białej,
- 100g fasoli czerwonej,
- 70g sera fety,
- małą cebula czerwona,
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne.

WYKONANIE
Przygotowuję składniki suche. Do mąki wsypuję zioła i przyprawy - mieszam. W ciepłej wodzie rozprowadzam drożdże. Do składników suchych wlewam sok pomidorowy oraz rozpuszczone drożdże. Zagniatam i odstawiam do wyrośnięcia. Przyrządzam farsz. Do ugotowanej fasoli (lub gotowej, odsączonej z puszki) dodaję rozkruszony ser feta, podsmażoną cebulę, pieprz cayenne - dokładnie mieszam. Ciasto dzielę na ok. 10 części. Na każdą nakładam po czubatej łyżce farszu, zlepiam i formuję podłużną bułkę. Układam na przygotowanej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Smaruję mlekiem, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 15 -20 minut. Wykładam na kratkę do odparowania i wystygnięcia. Pomidorowe bułki z fasolą podaję do warzywnej zupy, fasolki po bretońsku, bigosu itd.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz