(Proporcje na 10 sztuk)
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 350 - 400g mąki pszennej,
- 300ml soku pomidorowego 100%,
- 50 ciepłej wody,
- 30g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pikantnej papryki,
- mleko/woda/białko (do wyboru) do posmarowania bułek.
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 100g fasoli białej,
- 100g fasoli czerwonej,
- 70g sera fety,
- małą cebula czerwona,
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne.
WYKONANIE
Przygotowuję składniki suche. Do mąki wsypuję zioła i przyprawy - mieszam. W ciepłej wodzie rozprowadzam drożdże. Do składników suchych wlewam sok pomidorowy oraz rozpuszczone drożdże. Zagniatam i odstawiam do wyrośnięcia. Przyrządzam farsz. Do ugotowanej fasoli (lub gotowej, odsączonej z puszki) dodaję rozkruszony ser feta, podsmażoną cebulę, pieprz cayenne - dokładnie mieszam. Ciasto dzielę na ok. 10 części. Na każdą nakładam po czubatej łyżce farszu, zlepiam i formuję podłużną bułkę. Układam na przygotowanej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Smaruję mlekiem, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 15 -20 minut. Wykładam na kratkę do odparowania i wystygnięcia. Pomidorowe bułki z fasolą podaję do warzywnej zupy, fasolki po bretońsku, bigosu itd.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz