piątek, 19 kwietnia 2013

SAŁATKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, MANGO

(Proporcje dla 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 300g wędzonego łososia,
- sałata lodowa,
- mango (ok.400g),
- oliwki zielone z papryką (ok.120g),
- 150g sera fety,
- szczypiorek lub koperek (opcjonalnie),
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka naturalnego miodu,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.

WYKONANIE
Mango obieram ze skórki (mango jest owocem trudnym do krojenia - pestka b.trudno odchodzi od miąższu, ja mam parę sposobów na poradzenie sobie z tym owocem,  jeden swój sposób zdradzam w tym przepisie), kroję w plastry do momentu natknięcia się na opór, następnie odwracam owoc i kontynuuję krojenie ponownie do momentu natknięcia się na pestkę - czynność powtarzam tak długo, aż zostanie "prawie sama pestka". Sałatę porywam na kawałki i układam na talerzu, następnie układam mango, łososia, kostki fety, oliwki. Całość posypuję pokrojonym szczypiorkiem lub koperkiem. Przygotowuję dressing, do naczynka wlewam oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodaję miód oraz pieprz - mieszam. Polewam sałatkę.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Nie próbowałam połączenia łosoś - mango, ale przypuszczam, że jest super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka rewelacyjna, każdy składnik odgrywa istotną rolę, nawet oliwki nadziane papryką - nam odpowiadają w tej sałatce najbardziej:)Zachęcam do wypróbowania przepisu i przy okazji życzę SMACZNEGO! POZDRAWIAM:)

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...