sobota, 27 kwietnia 2013

ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU Z GROSZKIEM PTYSIOWYM

(Proporcje dla 2 -3 osób)

SKŁADNIKI:
- 2-3 skrzydełka z indyka (jeżeli krem przygotowuję dla dzieci dodaję skrzydełka, jeżeli tylko dla siebie pomijam)
- por (40g),
- marchew (80g),
- korzeń pietruszki (60g),
- korzeń selera (40g),
- 500g mrożonego zielonego groszku,
- 800ml wody,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej,
- imbir (solidna szczypta).

WYKONANIE
Jeżeli przygotowuję w wersji ze skrzydełkami to myję i zalewam wodą, następnie dodaję obrane, umyte i pokrojone drobno warzywa. Gotuję do pożądanej miękkości (ok. 20 minut). Dodaję groszek i gotuję aż zmięknie. Całość przelewam do blendera i miksuję na gładką konsystencję. Ponownie przelewam do garnka, podgrzewam i doprawiam dodatkami smakowymi. Podaję z groszkiem ptysiowym.

SMACZNEGO!


1 komentarz:

  1. Serdecznie zapraszam do zgłoszenia przepisu do akcji/konkursu "Wiosenne zupy". Wszystkie szczegóły znajdziesz na moim blogu: http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń