(Proporcje dla 2 -3 osób)
SKŁADNIKI:
- 2-3 skrzydełka z indyka (jeżeli krem przygotowuję dla dzieci dodaję skrzydełka, jeżeli tylko dla siebie pomijam)
- por (40g),
- marchew (80g),
- korzeń pietruszki (60g),
- korzeń selera (40g),
- 500g mrożonego zielonego groszku,
- 800ml wody,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej,
- imbir (solidna szczypta).
WYKONANIE
Jeżeli przygotowuję w wersji ze skrzydełkami to myję i zalewam wodą, następnie dodaję obrane, umyte i pokrojone drobno warzywa. Gotuję do pożądanej miękkości (ok. 20 minut). Dodaję groszek i gotuję aż zmięknie. Całość przelewam do blendera i miksuję na gładką konsystencję. Ponownie przelewam do garnka, podgrzewam i doprawiam dodatkami smakowymi. Podaję z groszkiem ptysiowym.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz