(Proporcje dla 4 osób, wymiary formy 23cm)
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 150g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 50g masła,
- 2 łyżki naturalnego jogurtu,
- szczypta soli.
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 450g mrożonego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka naturalnego jogurtu,
- 1 łyżeczka soli morskiej.
DODATKOWO
- 100g salami (wędliny, dobrej jakościowo),
- serek grani (150g).
WYKONANIE
Wszystkie składniki dość szybko zagniatam, formuję w kulę i wstawiam do lodówki na ok.30 minut. Następnie ciastem wylepiam formę (wcześniej ją natłuszczam). Nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 10 minut do uzyskania jasnozłotej barwy. W tym czasie przygotowuję farsz. Do rondelka dodaję 1 łyżeczkę masła, rozmrożony i osączony wcześniej szpinak, następnie czosnek przeciśnięty przez praskę - smażę ok. 4 minuty. Doprawiam do smaku. Na podpieczonym cieście układam kolejno: salami, wykładam szpinak i serek grani. Całość wstawiam ponownie do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok.10 - 15 minut. Gotowe:)
MÓJ KOMENTARZ
Tarta ze szpinakiem, salami, serkiem grani świetna na ciepło i na zimno. U nas jednak... najbardziej pożądana na ciepło aczkolwiek dzisiaj przygotowałam ją znacznie wcześniej (znając swój napięty grafik) i podałam po powrocie na zimno:) Wiosenna, aromatyczna dzięki twarożkowi i wędlinie - przepyszna!:) Polecam.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
dawno nie robiłam żadnej tarty, może już czas... ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, bardzo szybki obiad! I nie zajmuje dużo czasu, a efekt znakomity:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne. Uwielbiam szpinak w połączeniu z serkiem...mmmm. szkoda jednak, że nie mam Żadnej formy do tarty :( bo zrobiła bym czym prędzej ;)
OdpowiedzUsuń