czwartek, 11 kwietnia 2013

TARTA ZE SZPINAKIEM, SALAMI, GRANI

(Proporcje dla 4 osób, wymiary formy 23cm)

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 150g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 50g masła,
- 2 łyżki naturalnego jogurtu,
- szczypta soli.

SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 450g mrożonego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka naturalnego jogurtu,
- 1 łyżeczka soli morskiej.

DODATKOWO
- 100g salami (wędliny, dobrej jakościowo),
- serek grani (150g).
 
WYKONANIE
Wszystkie składniki dość szybko zagniatam, formuję w kulę i wstawiam do lodówki na ok.30 minut. Następnie ciastem wylepiam formę (wcześniej ją natłuszczam). Nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 10 minut do uzyskania jasnozłotej barwy. W tym czasie przygotowuję farsz. Do rondelka dodaję 1 łyżeczkę masła, rozmrożony i osączony wcześniej szpinak, następnie czosnek przeciśnięty przez praskę - smażę ok. 4 minuty. Doprawiam do smaku. Na podpieczonym cieście układam kolejno: salami, wykładam szpinak i serek grani. Całość wstawiam ponownie do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok.10 - 15 minut. Gotowe:)

MÓJ KOMENTARZ
Tarta ze szpinakiem, salami, serkiem grani świetna na ciepło i na zimno. U nas jednak... najbardziej pożądana na ciepło aczkolwiek dzisiaj przygotowałam ją znacznie wcześniej (znając swój napięty grafik) i podałam po powrocie na zimno:) Wiosenna, aromatyczna dzięki twarożkowi i wędlinie - przepyszna!:) Polecam.

SMACZNEGO!


4 komentarze:

  1. dawno nie robiłam żadnej tarty, może już czas... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, bardzo szybki obiad! I nie zajmuje dużo czasu, a efekt znakomity:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi być pyszne. Uwielbiam szpinak w połączeniu z serkiem...mmmm. szkoda jednak, że nie mam Żadnej formy do tarty :( bo zrobiła bym czym prędzej ;)

    OdpowiedzUsuń