(Proporcje dla 4 - 6 osób)
SKŁADNIKI:
- 1kg ziemniaków,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 duże jajko,
- 1 średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu lub 1/2 łyżeczki - jeżeli preferujemy placki b.pikantne,
- olej do smażenia.
WYKONANIE
Obrane, umyte ziemniaki i cebulę ścieram na tarce (nadmiar soku z ziemniaków odlewam). Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę, jajko. Doprawiam do smaku. Na patelni rozgrzewam olej, nakładam 1 łyżkę ciasta, rozpłaszczam i smażę z dwóch stron na złoty kolor. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaję z sosem pomidorowym/czosnkowym wg uznania. Koniecznie z warzywami. Polecam:)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Uwielbiam placki ziemniaczane :)
OdpowiedzUsuńKocham placki ziemniaczane.
OdpowiedzUsuńNiedawno przepis na nie został opublikowany na moim blogu, zapraszam
Właśnie degustuję :) , nie dodałam tylko czosnku , są przepyszne i chrupiące ! : ):)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować dodać mąkę ziemniaczaną bo zawsze dodawałem pszennej.....
OdpowiedzUsuńMąka ziemniaczana jest świetnym zagęstnikiem, ciasto jest bardziej spójne - to jest moje odczucie:) Zatem zachęcam do wypróbowania i już teraz życzę SMACZNEGO! Serdecznie pozdrawiam:) A.P.D.S!
OdpowiedzUsuńSuper stronka ,bardzo mi sie spodobala ,przepis tez, ziemniaki juz sa obrane wiec lada moment bede smazyc .dziekuje pozdrawiam Marcelina z Wroclawia
OdpowiedzUsuńps.bede tu zagladala czesciej ,kalendarz z boku ,zegrek bardzo uzyteczne dodatki
;))
OdpowiedzUsuńMoja mama odciskała (mocno)sok ziemniaczany.Służyła jej do tego poszewka na jasiek
OdpowiedzUsuńDodam , że poszewka , mimo prania , szybko brązowiała . Poszewkę wypełniało się do połowy i wykręcało , tak jak przy ręcznym wyżymaniu prania.W czasach , gdy w sklepach nie "sprzedawano" , tylko "rzucano" , odciśnięty "sok" odstawiało się do ustania i oddzielało bardzo cenną wówczas skrobię ziemniaczaną
UsuńOczywiście , odzyskaną skrobię dodawało się do odciśniętej pulpy
UsuńANITA PODAJE DO STOŁU! - dziękuje za uzupełniający artykuł! Za zadanie sobie trudu i nawiązanie do tematu!
OdpowiedzUsuńPzdr.A.P.D.S!