piątek, 12 kwietnia 2013

PLACKI ZIEMNIACZANE (PYSZNE)

(Proporcje dla 4 - 6 osób)

SKŁADNIKI:
- 1kg ziemniaków,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 duże jajko,
- 1 średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu lub 1/2 łyżeczki - jeżeli preferujemy placki b.pikantne,
- olej do smażenia.

WYKONANIE
Obrane, umyte ziemniaki i cebulę ścieram na tarce (nadmiar soku z ziemniaków odlewam). Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę, jajko. Doprawiam do smaku. Na patelni rozgrzewam olej, nakładam 1 łyżkę ciasta, rozpłaszczam i smażę z dwóch stron na złoty kolor. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaję z sosem pomidorowym/czosnkowym wg uznania. Koniecznie z warzywami. Polecam:)

SMACZNEGO!


11 komentarzy:

  1. Uwielbiam placki ziemniaczane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham placki ziemniaczane.
    Niedawno przepis na nie został opublikowany na moim blogu, zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie degustuję :) , nie dodałam tylko czosnku , są przepyszne i chrupiące ! : ):)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę spróbować dodać mąkę ziemniaczaną bo zawsze dodawałem pszennej.....

    OdpowiedzUsuń
  5. Mąka ziemniaczana jest świetnym zagęstnikiem, ciasto jest bardziej spójne - to jest moje odczucie:) Zatem zachęcam do wypróbowania i już teraz życzę SMACZNEGO! Serdecznie pozdrawiam:) A.P.D.S!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super stronka ,bardzo mi sie spodobala ,przepis tez, ziemniaki juz sa obrane wiec lada moment bede smazyc .dziekuje pozdrawiam Marcelina z Wroclawia
    ps.bede tu zagladala czesciej ,kalendarz z boku ,zegrek bardzo uzyteczne dodatki

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja mama odciskała (mocno)sok ziemniaczany.Służyła jej do tego poszewka na jasiek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodam , że poszewka , mimo prania , szybko brązowiała . Poszewkę wypełniało się do połowy i wykręcało , tak jak przy ręcznym wyżymaniu prania.W czasach , gdy w sklepach nie "sprzedawano" , tylko "rzucano" , odciśnięty "sok" odstawiało się do ustania i oddzielało bardzo cenną wówczas skrobię ziemniaczaną

      Usuń
    2. Oczywiście , odzyskaną skrobię dodawało się do odciśniętej pulpy

      Usuń
  8. ANITA PODAJE DO STOŁU! - dziękuje za uzupełniający artykuł! Za zadanie sobie trudu i nawiązanie do tematu!
    Pzdr.A.P.D.S!

    OdpowiedzUsuń