poniedziałek, 15 kwietnia 2013

KNEDLE Z MIĘSEM (DROBIOWYM)

(Proporcje na ok. 40 sztuk)

SKŁADNIKI NA CIASTO
- 500g ugotowanych ziemniaków,
- ok.300g mąki ziemniaczanej,
- 1 duże jajko,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej.

SKŁADNIKI NA FARSZ
- 300g filetu z kurczaka,
- 1 cebula (ok.90g),
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
- szczypta ostrej papryki,
- szczypta czarnego pieprzu,
- szczypta curry.

WYKONANIE
Mięso myję, usuwam błonki, chrząstki przepuszczam przez maszynkę z cebulą i z czosnkiem. Doprawiam właściwymi przyprawami. Formuję mięsne kuleczki. Odstawiam. To samo czynię z ugotowanymi ziemniakami (przez maszynkę). Do ziemniaków wbijam jajko, wsypuję mąkę i gałkę. Wyrabiam (ciasto nie powinno kleić się do rąk). Z masy ziemniaczanej odrywam małe kawałeczki, spłaszczam w dłoni, nakładam kulkę mięsną i formuję dużą kulę. Wrzucam do osolonej, gotującej się wody i od momentu wybicia się od dna garnka gotuję przez ok. 3 - 4 minuty. Wyciągam cedzakową łyżką i podaję polane masłem. Pyszne:)

SMACZNEGO!


1 komentarz:

  1. wyglądają apetycznie,ciekawe czy tak smakują

    OdpowiedzUsuń