wtorek, 30 kwietnia 2013

CIASTO BURACZKOWE

(Proporcje na formę o średnicy 22cm)

SKŁADNIKI:
- 300g startych (na grubych oczkach), surowych, czerwonych buraków,
- 200g mąki pszennej,
- 30g mąki ziemniaczanej,
- 130g cukru,
- 2 łyżki kakao (ciemne),
- 2 duże jajka,
- 100ml oleju,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 aromatu migdałowego.

LUKIER JOGURTOWY
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka naturalnego jogurtu,
- 1 łyżka soku z czerwonych buraków.

WYKONANIE
Do startych buraków (nie odlewam soku) dodaję kolejno: olej, cukier, wbijam jajka - mieszam. Następnie dodaję kakao, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek, sodę, wlewam aromat - całość bardzo dokładnie mieszam. Masę wykładam do formy i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 30 minut. Wystudzone ciasto polewam lukrem jogurtowym dodatkowo zabarwionym sokiem z buraka.

MÓJ KOMENTARZ
Ciasto lekko wilgotne, puszyste, o wyczuwalnym smaku buraka. Warto sięgnąć po przepis i samemu przygotować ciasto buraczkowe - jest bardzo smaczne:)

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...