wtorek, 30 kwietnia 2013

MUFFINY KAWOWE Z MASĄ KRÓWKOWĄ (PYSZNE)

(Proporcje na 10 - 12 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 250g mąki pszennej,
- 50g cukru,
- 2 jajka,
- 130ml mleka,
- 50ml oleju,
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (np.NESCAFE CALSSIC),
- 3 łyżki naturalnego jogurtu,
- 3/4 łyżeczka sody oczyszczonej,
- ok.10 łyżek masy krówkowej.

WYKONANIE
Nagrzewam piekarnik do 180° C i zabieram się za przygotowanie muffinek. Do mąki wsypuję wszystkie składniki suche: cukier, kawę, sodę - mieszam. Wlewam jogurt, mleko, olej, wbijam jajka i bardzo energicznie łączę wszystkie składniki lecz nie przykładam się z dokładnością - muffiny tego nie wymagają, wyjdę lepsze bez dokładnego mieszania:) Napełniam foremki. Nakładam: 1 łyżeczka masy do foremki + 1 łyżeczka masy krówkowej + 2 łyżki masy (napełniam ciastem otworki do 3/4 wysokości). Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez ok. 20 - 25 minut. Po upieczeniu wykładam na kratkę do odparowania i wystygnięcia. Świetne połączenie kawy i masy krówkowej - polecam:)

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz