wtorek, 16 kwietnia 2013

PIECZONE TALARKI W MARYNACIE

(Proporcje dla 3 - 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków,
- 3 ząbki czosnku,
- 8 łyżek oliwy z oliwek lub kujawskiego oleju,
- 1 łyżeczka soku z limonki,
- 1 łyżeczka miodu (naturalnego),
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki.

WYKONANIE
Przygotowuję blachę, wykładam folię aluminiową i cieniutko smaruję oliwą (1 łyżeczka). Obrane, umyte ziemniaki kroję w talarki. Przygotowuję marynatę. Do naczynka wlewam oliwę, sok z limonki, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, miód, sól i paprykę - mieszam. Nacieram talarki z ziemniaków. Odstawiam na 30 minut. Następnie układam na natłuszczonej blasze. Polewam talarki pozostałym sosem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 20 - 30 minut. Podaję jako dodatek do obiadu.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz