środa, 17 kwietnia 2013

CAPPUCCINO

(Proporcje na formę o wym 23x35cm)

SKŁADNIKI NA CIEMNY BISZKOPT
- 4 jajka,
- 4 łyżki wody,
- 150g cukru,
- 70g mąki pszennej,
- 70g mąki ziemniaczanej,
- 20g kakao,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

WYKONANIE
Żółtka oddzielam od białek. Do białek dodaję wodę i ubijam mikserem (w taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka. Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę z kakao i z proszkiem do pieczenia. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych obrotach delikatnie wymieszać. Wylewam do przygotowanej formy i wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika na 30 - 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem. Po upieczeniu uwalniam biszkopt z formy, zdecydowanym ruchem wyciągając na ściereczkę kuchenną.

 MASA BUDYNIOWA
- 2,5szkl(poj.250ml) mleka,
- 1/2szkl(poj.250ml) cukru,
- 1 cukier waniliowy (16g),
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 kostki masła,
- 3 łyżki cappuccino orzechowe.

WYKONANIE
Do niewielkiej ilości zimnego mleka dodaję mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowuję z cukrem i cukrem waniliowym. Do wrzącego mleka wlewam zawartość miski i mieszam bardzo dokładnie na małym ogniu (nie może być grudek). Następnie do masy wsypuję cappuccino orzechowe (3łyżki) - mieszam. Odstawiam masę do całkowitego wystygnięcia po czym ucieram z masłem.

MASA KAWOWA
- 400ml śmietanki 30%,
- 10 łyżek cappuccino orzechowe + 100ml gorącej wody,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 3 łyżki żelatyny.

WYKONANIE
Kawę zalewam gorącą wodą, następnie rozpuszczam w gorącej kawie żelatynę - mieszam i odstawiam do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Ubijam schłodzoną śmietankę, wsypuję cukier i wlewam stopniowo kawę z żelatyną. Całość bardo dokładnie mieszam.

NA PRZYGOTOWANY BISZKOPT WYKŁADAM MASĘ BUDYNIOWĄ NASTĘPNIE MASĘ KAWOWĄ. WIERZCH MOŻNA POSYPAĆ KAWĄ, STARTĄ CZEKOLADĄ LUB ZAKOŃCZYĆ WZORKIEM WG UZNANIA.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. osz ty!!! masz smaki jak ja widzę :P
    uwielbiam ciasta które robisz :) jeszcze nie było takiego które by mi do gustu nie przypadło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że trafiam w smaki i przepraszam, że zalegam z odp.(sen planuję dzisiaj z laptopem:)zatem nadrobię zaległości a tr.tego się nazbierało. Opiszę jak przebiega działanie w naszej sprawie:)) I tradycyjnie dziękuję za komentarz.

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...