CAPPUCCINO

(Proporcje na formę o wym 23x35cm)

SKŁADNIKI NA CIEMNY BISZKOPT
- 4 jajka,
- 4 łyżki wody,
- 150g cukru,
- 70g mąki pszennej,
- 70g mąki ziemniaczanej,
- 20g kakao,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

WYKONANIE
Żółtka oddzielam od białek. Do białek dodaję wodę i ubijam mikserem (w taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka. Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę z kakao i z proszkiem do pieczenia. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych obrotach delikatnie wymieszać. Wylewam do przygotowanej formy i wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika na 30 - 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem. Po upieczeniu uwalniam biszkopt z formy, zdecydowanym ruchem wyciągając na ściereczkę kuchenną.

 MASA BUDYNIOWA
- 2,5szkl(poj.250ml) mleka,
- 1/2szkl(poj.250ml) cukru,
- 1 cukier waniliowy (16g),
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 kostki masła,
- 3 łyżki cappuccino orzechowe.

WYKONANIE
Do niewielkiej ilości zimnego mleka dodaję mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowuję z cukrem i cukrem waniliowym. Do wrzącego mleka wlewam zawartość miski i mieszam bardzo dokładnie na małym ogniu (nie może być grudek). Następnie do masy wsypuję cappuccino orzechowe (3łyżki) - mieszam. Odstawiam masę do całkowitego wystygnięcia po czym ucieram z masłem.

MASA KAWOWA
- 400ml śmietanki 30%,
- 10 łyżek cappuccino orzechowe + 100ml gorącej wody,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 3 łyżki żelatyny.

WYKONANIE
Kawę zalewam gorącą wodą, następnie rozpuszczam w gorącej kawie żelatynę - mieszam i odstawiam do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Ubijam schłodzoną śmietankę, wsypuję cukier i wlewam stopniowo kawę z żelatyną. Całość bardo dokładnie mieszam.

NA PRZYGOTOWANY BISZKOPT WYKŁADAM MASĘ BUDYNIOWĄ NASTĘPNIE MASĘ KAWOWĄ. WIERZCH MOŻNA POSYPAĆ KAWĄ, STARTĄ CZEKOLADĄ LUB ZAKOŃCZYĆ WZORKIEM WG UZNANIA.

SMACZNEGO!

Komentarze

  1. osz ty!!! masz smaki jak ja widzę :P
    uwielbiam ciasta które robisz :) jeszcze nie było takiego które by mi do gustu nie przypadło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że trafiam w smaki i przepraszam, że zalegam z odp.(sen planuję dzisiaj z laptopem:)zatem nadrobię zaległości a tr.tego się nazbierało. Opiszę jak przebiega działanie w naszej sprawie:)) I tradycyjnie dziękuję za komentarz.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

KREM JAJECZNY DO TORTU

KOPYTKA Z BIAŁYM SEREM

KONFITURA Z TRUSKAWEK (KLASYCZNA)