czwartek, 25 kwietnia 2013

JABŁKA W SYROPIE PODANE Z LODAMI

(Proporcje dla 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 2-3 jabłka (ok.400g),
- 100ml nalewki wiśniowej,
- 250ml wody,
- 100g cukru,
- 2 goździki,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- 4 gałki lodów (najlepsze domowe lody waniliowe ale to kwestia indywidualna).

WYKONANIE
Jabłka myję, obieram, przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne. Do rondelka wlewam wodę, nalewkę wiśniową, dodaję goździki, cynamon i połówki jabłek. Gotuję przez chwilę (jabłka mają być miękkie). Owoce wyciągam, syrop gotuję aż zgęstnieje. Polewam jabłka syropem, podaję z ulubionymi lodami.
Rozkosz dla łasuchów:)

MÓJ KOMENTARZ
Jeżeli nie zużyjemy całej ilości syropu - można wykorzystać go do naleśników, do deserów lodowych.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz