poniedziałek, 15 kwietnia 2013

MUFFINY Z GRUSZKĄ I FETĄ

(Proporcje na 6 - 8 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 200g mąki pszennej,
- ok. 120ml naturalnego jogurtu,
- 80g fety (o najniższej zawartości tłuszczu),
- 1 duże jajko,
- ok. 170g gruszki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki oleju kujawskiego,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki.

WYKONANIE
Gruszkę myję, usuwam gniazda nasienne i ścieram na tarce. Ser feta kroję w małą kostkę. Przygotowuję składniki suche. Do mąki dodaję proszek, paprykę, oregano - mieszam. Następnie wlewam olej, jogurt, wbijam jajko, dodaję startą gruszkę i ser feta - niedbale mieszam (muffinki nie wymagają dokładności, i tak wyjdą i będą smaczne). Muffiny w wersji słodkiej napełniam do 3/4 foremki natomiast muffiny w wersji słonej/pikantnej niemal do pełna. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę ok. 15-20 minut, pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem. Najlepsze są podane na zimno.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz