(Proporcje na 6 - 8 sztuk)
SKŁADNIKI:
- 200g mąki pszennej,
- ok. 120ml naturalnego jogurtu,
- 80g fety (o najniższej zawartości tłuszczu),
- 1 duże jajko,
- ok. 170g gruszki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki oleju kujawskiego,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki.
WYKONANIE
Gruszkę myję, usuwam gniazda nasienne i ścieram na tarce. Ser feta kroję w małą kostkę. Przygotowuję składniki suche. Do mąki dodaję proszek, paprykę, oregano - mieszam. Następnie wlewam olej, jogurt, wbijam jajko, dodaję startą gruszkę i ser feta - niedbale mieszam (muffinki nie wymagają dokładności, i tak wyjdą i będą smaczne). Muffiny w wersji słodkiej napełniam do 3/4 foremki natomiast muffiny w
wersji słonej/pikantnej niemal do pełna. Wstawiam do nagrzanego
piekarnika do 180°C i piekę ok. 15-20 minut, pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem. Najlepsze są podane na zimno.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz