niedziela, 21 kwietnia 2013

TARTA Z JABŁKAMI I MASĄ KRÓWKOWĄ

(Proporcje na formę o wym. 23cm)

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 150g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 25g masła,
- 3 łyżki naturalnego jogurtu,
- szczypta soli.

DODATKOWO
- 600g jabłek,
- 3 łyżki masy krówkowej.

WYKONANIE
Wszystkie składniki na ciasto dość szybko zagniatam, formuję w kulę i wstawiam do lodówki na ok. 30 minut. Następnie ciastem wylepiam formę (wcześniej ją natłuszczam). Nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 10 minut do uzyskania jasnozłotej barwy. W tym czasie myję, obieram, pozbawiam gniazd nasiennych jabłek, kroję w plasterki. Układam po okręgu lub w inny dowolny sposób. Wstawiam ponownie do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 15 minut. Po wystygnięciu polewam masą krówkową. Gotowe:)

MÓJ KOMENTARZ
Tarta z jabłkami i masą krówkową jest b.szybka w przygotowaniu, zabiera niewiele rzeczonego czasu, idealna do niedzielnej kawy/herbaty. I chociaż nie planowałam pieczenia ciasta na dzisiejszy dzień z powodu popołudniowego wyjazdu to jak nie spełnić prośby dzieci? :)

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami, a do tego ta masa krówkowa. To musiało być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam - nie skosztowałam bo czasu zabrakło:) Dzieci miały banany na buzi zatem sądzę, że smakowało i to bardzo:)Takie szybkie "słodkie" powstało z potrzeby chwili. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. po 15u minutach jabłka są chyba dalej twarde? u mnie po 40 minutach byłytakie porzadnie mieciutkie

    OdpowiedzUsuń