sobota, 27 kwietnia 2013

SKUBANIEC Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

(Proporcje na formę o wym. 24x40cm)

SKŁADNIKI:
- 500g mąki pszennej,
- 5 jajek,
- 250g margaryny,
- 4 łyżki cukru + 3/4szkl cukru (poj.250ml),
- 3 łyżki smalcu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao (ciemne),
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 500g jabłek + 1 łyżeczka cynamonu.

WYKONANIE
Przygotowuję formę do pieczenia. Na stolnicę wsypuję mąkę, proszek, cukier (4 łyżki), cukier waniliowy, dodaję żółtka, margarynę, smalec - zagniatam. Ciasto dzielę na 3 równe części. Pierwszą wylepiam dno blaszki, układam plasterki jabłek (wcześniej umyłam, obrałam, pozbawiłam gniazd nasiennych), posypuję cynamonem. Skubię drugą część ciasta z kakao. Wylewam ubite białka z cukrem (3/4szkl) i mąką ziemniaczaną (1 łyżka - dodaję na końcu ubijania). Skubię 3 część ciasta jasnego. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 50 minut.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Jakież to piękne! Bardzo chcę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z jabłkami jeszcze nie robiłam, wygląda pysznie :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...